Ik rende mijn eerste 10K en zó deed ik het

Gisteren rende ik mijn ALLEREERSTE TIEN KILOMETERS! Yes! Iets wat voor mij in eerste instantie onmogelijk leek! En nu heb ik het gewoon geflikt! Hoe ik op het idee kwam, hoe ik me voorbereide en hoe ik het er tijdens de run vanaf bracht ga ik je vertellen 🙂

De gedachte was eigenlijk om een rustige 5k richting mijn ouders te rennen. Dit doe ik vaker want: twee vliegen in één klap; een workout én een bezoekje aan de pa en moe. Pa is daarna altijd zo lief om mij na mijn run weer naar huis te brengen met de auto. Maar toen ik belde of ze thuis waren (zodat ik zeker wist dat ik niet voor een gesloten deur zou staan), bleek pa thuis te zijn en moe te zijn werken. Er stond dus geen auto paraat om mij weer thuis te krijgen.

Verdorie. Dat betekende dat ik terug naar huis moest wandelen (sidenote: de snelste route is 3km). Óf ik kon mijn run wat langer maken, gezellig met de paps bankhangen en wachten tot de mams thuis kwam van haar werk, zodat de paps me toch met de auto kon thuisbrengen. Want ja, zo ben ik. Liever lui dan moe 🙂

En zo spontaan als ik kan zijn, veranderde ik mijn 5K run in een 10K run. Ironisch wel. Ik verdubbel mijn run zodat ik niet 3 kilometer terug naar huis hoef te wandelen. Maar goed, laten we daar maar niet al te lang bij stilstaan.

Ik ging dus voor een 10K. En hoewel het me al 2 keer eerder lukte om 10 kilometers te rennen, deed ik dit beide keren niet zonder wandelpauzes. En dat wilde ik deze keer anders zien. Dus ik stelde een doel voor mezelf: ik ren 10K zonder wandelpauzes.

Hoe ik dit ging doen? Nou, daar had ik ook de nodige ideeën over (en misschien heb jij hier ook wat aan!)

  1. Ik ga op een easy peasy tempo rennen. Een tempo waarvan ik zéker weet dat ik het vol ga houden. Als ik mijn tempo moet laten zakken naar 10min/km, dan moet dat maar. Maar wandelen ga ik NIET. Snelheid is iets waar later aan gewerkt kan worden.
  2. Ik visualiseer mijn run. En dit deel heeft me, echt, ik zweer (lees: ik zjweer. Ik blijf wel ene van Hoensbroek hè), ontzettend geholpen. Ik stelde me in gedachten voor hoe mijn route eruit zag, hoe fit ik op een bepaald moment nog zou zijn en hoe ik met een blij tomatenhoofd zou eindigen op de oprit van mijn ouders. Dit deed ik op zijn minst zo’n 387 keer.
  3. Als ik het moeilijk ga krijgen, ga ik me focussen op andere dingen. Zoals mijn ademhaling. Of mijn houding. Als ik mijn focus hierop leg, zal ik geen aandacht hebben voor hoe zwaar het eigenlijk is.

En met deze ideeën in mijn achterhoofd, stapte ik de deur uit.

Hoe het me verging? Ik zal het je verklappen; het ging van lekker, naar intense hel, naar het allerbeste gevoel EVER. En dat ging per kilometer ongeveer zo:

  • kilometers 1 t/m 4 gingen lekker, heel lekker. Ik had een fijn tempo en had de juiste mindset. Zo kon ik nog wel uuuuren doorgaan. Boy, was I wrong, want;
  • kilometers 5 t/m 8 waren de hel. Maar echt. Mijn tempo liet ik wat zakken waardoor het nog goed vol te houden was. Maar de gedachte alleen al dat ik nog zoooooveel kilometers moest, bleven door mijn hoofd spoken. Dus ik verlegde mijn focus wel 56 keer naar mijn ademhaling, zo’n 73 keer naar mijn houding en ongeveer 132 keer naar mijn blije tomatenhoofd op de oprit van mijn ouders. Zo werd het iets makkelijker. Maar het was nog steeds de hel.
  • Kilometer 9. Nog immer hels. Maar het einde kwam in zicht en dat gaf een heel fijn gevoel. Nog maar 2km op mijn tanden bijten en ik had mijn doel bereikt. En die gedachte alleen al gaf me een ontzettende boost om door te gaan.
  • Kilometer 10. OH MY GOD NOG MAAR 1 KILOMETER KNALLEN EN JE BENT ER. Dit was het enige wat er door mijn hoofd heen ging, een hele kilometer lang.

En toen was ik er. JUICHEN GILLEN SPRINGEN HUILEN DANSEN. Nee grapje. Maar wel zoals ik al voorspelde: met een enorm blij tomatenhoofd op de oprit van mijn ouders. En pa die me later op de avond naar huis bracht. En hoewel ik het rete-zwaar vond, kan ik je vertellen dat ik geen één moment heb gedacht om te gaan wandelen. Doel dubbel en dwars bereikt. Top avondje dit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s