10x Hardlooptips voor beginners

Vandaag deel ik mijn hardlooptips voor iedereen die graag zouden willen beginnen met hardlopen.

Aangezien ik zelf ook nog geen jaar hardloop, beschouw ik mezelf ook nog steeds als beginner. De tips die ik nu met jullie ga delen, zijn tips waar ik zelf veel aan heb (gehad) en die voor mij het hardlopen fijner en leuker maakten.

1. BEGIN RUSTIG

Bouw het langzaam op. Begin eerst eens met een half uurtje wandelen en probeer af en toe een half minuutje te joggen. Loop ook niet te hard van stapel. Begin met 2 à 3 keer in de week hard te lopen zodat je spieren en gewrichten kunnen wennen.

2. SCHEMA

Pluk een beginnersschema van het internet. Het web staat er namelijk vol mee. Kies voor een schema waar jij je goed bij voelt. Er zijn namelijk verschillende soorten schema’s maar in principe komen ze allemaal op hetzelfde neer: namelijk jou laten beginnen met hardlopen. Deze schema’s beginnen meestal met een halve minuut rennen, afgewisseld met 2 minuten lopen. Daarna bouw je de minuten dat je hardloopt op, en de minuten dat je wandelt af.

3. BEN FLEXIBEL

Als je eenmaal je schema hebt gevonden, ben dan niet bang om ook dat schema af en toe los te laten. Staat op je schema dat je bijvoorbeeld 4 minuten moet rennen maar lukt je dit nog niet? Geen probleem! Doe wat je wél kunt en dan probeer je de volgende keer opnieuw 🙂

4. BOMEN TELLEN

Probeer van lantaarnpaal naar lantaarnpaal te rennen. Of van boom naar boom. Nog steeds hoor ik mezelf wel eens denken ‘bij de volgende boom mag je pas stoppen’, en dan zul je zien dat je nóg wel een boompje verder kunt rennen.

5. PLANNEN, PLANNEN, PLANNEN

Plan je runs in je agenda. Dit zorgt ervoor dat je niet per ongeluk iets afspreekt met een vriend(in) op het moment dat je eigenlijk had gepland te gaan rennen.

6. GOEDE SCHOENEN

Eigenlijk de belangrijkste tip van allemaal: zorg voor goede hardloopschoenen. Je hebt er niks aan als je nog op je oude Nikes van de middelbare school gaat rondhuppelen. Voor je het weet krijg je een blessure (hardlopen is nu eenmaal heel blessuregevoelig). En blessures kunnen we niet gebruiken, zeker niet in het begin wanneer je aan het opbouwen bent. Want hoe demotiverend is dat?!

7. OUTFIT

Koop een leuke hardloopoutfit. Tuurlijk is het prima als je in je oude kloffie gaat rennen, waar jij je fijn bij voelt! Maar mij geeft het altijd een extra boost wanneer ik ga trainen in mijn nieuwe hardloopshirt- of broek.

8. TELEFOON

Je hoeft niet meteen een duur sporthorloge aan te schaffen. Hardlopen kan ook heel gemakkelijk met je telefoon. Ik had toevallig al een fitbit, dus ik gebruikte die. Maar op je telefoon kun je heel handige apps downloaden om je runs te tracken. ‘Hardlopen met Evy’ is zo’n app. Deze app heeft een timer, zodat je tussendoor kunt checken hoelang je bezig bent (handig als je met schema’s werkt). Ook geeft Evy je om de zoveel minuten updates over hoe je het doet. De app slaat je runs ook op, zodat je makkelijk je vooruitgang kunt zien.

9. DOELEN, SUBDOELEN & JEZELF BELONEN

Stel een doel voor je zelf. Bijvoorbeeld dat je 5km aan één stuk wilt lopen. Focus je hier dan op. Ongeacht je tempo. 5km aan één stuk is je doel, of je hier nou 20 minuten over doet of 50 minuten.

Deel je doelen ook op in kleinere subdoelen. Is 15kg afvallen je doel? Ga dan eerst voor de 5kg en beloon jezelf dan. Met een nieuw hardloopshirt bijvoorbeeld. Ga vervolgens voor de volgende 5kg en beloon jezelf opnieuw. Dit zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft. En zo lijkt die 15kg ineens niet zo veel meer!

10. SPREAD THE WORD

Vertel aan je partner/broer/zus/ouders/tante/oom/neef/nicht/vrienden/oudtante/buurman dat je op bepaalde dagen wilt gaan hardlopen. Bijvoorbeeld op maandag en vrijdag. Als jij dan eens geen zin hebt, dan kan diegene aan wie je dit hebt verteld, je een schop onder je billetjes geven en je de deur uittrappen zodat je toch gaat.

BONUSTIP

Echt een keer geen zin? Tuurlijk, kan gebeuren. Maar zorg er in ieder geval voor dat je op zijn minst je hardloopkleding aantrekt. Dan wordt de kans dat je thuisblijft toch iets kleiner. Nog steeds geen zin? Spreek met jezelf af dat je 5 minuten gaat proberen. En mocht je na die 5 minuten nog steeds geen zin hebben, dat je dan terug naar huis kunt gaan. Wedden dat je na 5 minuten rennen toch je rondje afmaakt? En zo niet; je hebt het in ieder geval weer 5 minuten geflikt!

Heb jij nog tips? Laat ze zeker achter in de comments!

Liefs, X

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s